arrow Blog

Avantatges i inconvenients de viure a un àtic

Al llarg dels últims anys els àtics s'han convertit en els habitatges més cobejats i exclusius del mercat immobiliari, passant per davant altres tipologies com els xalets o les viles.

 

Tot i que el cost de construcció és el mateix que el de la resta de pisos del mateix bloc, els àtics solen tenir un preu superior que pot oscil·lar entre un 20% i un 40% més. Això es deu, bàsicament, al fet que la demanda supera l'oferta en escreix.

 

No obstant això, encara que l'increment del preu és notable, coexisteixen altres factors que cal avaluar detingudament en funció de les necessitats.

 

Els avantatges dels àtics

 

  • Il·luminació natural. Viure al pis més alt de l'edifici permet gaudir d'il·luminació natural durant tot el dia, la qual cosa converteix l'habitatge en un lloc més acollidor i agradable.

 

  • Millors vistes. Les vistes són molt més atractives. En funció de l'orientació de l’immoble podrem gaudir d'un paisatge de mar, muntanya o ciutat.

 

  • Terrassa. La majoria tenen meravelloses terrasses on es pot sembrar un petit hort, gaudir de dinars i sopars a l'exterior o bé habilitar una zona chill out en un entorn de confort.

 

  • Privacitat. Aquest tipus de pisos, degut a que estàn situats a la part superior dels edificis, permeten gaudir de més intimitat. A més, compten amb el plus de no tenir veïns a la part de dalt.

 

Els inconvenients dels àtics

 

  • Climatització. Les temperatures dels àtics són extremes a l'hivern molt fred i a l'estiu molta calor - atès que no compten amb habitatges al voltant. Això implica un considerable despesa energètica en calefacció i aire condicionat.

 

  • Preu. Els àtics poden suposar un increment de fins al 40% del preu respecte a la resta d'habitatges del mateix edifici.

 

  • Robatoris. El fet d’estar situats a la part superior fa que estiguin més exposats a aquest tipus de situacions atès que, pels lladres, és molt més fàcil i accessible l'entrada a l'habitatge.

 

  • Manteniment. L'excés d'humitat, les tempestes, les fortes ràfegues de vent o el constant sol són només alguns dels factors meteorològics que deterioren ràpidament les instal·lacions de l'immoble.

 

Abans de prendre la decisió d'entrar a viure a un àtic, sens dubte, cal valorar quins són els factors que ens afecten directament i quins són els més rellevants per determinar si la compra o lloguer compensa, o no.